Logo
Contact

6 tips als je professionele bedrijfsfoto's laat maken

Laatst gewijzigd: 04/02/2023

Regelmatig professionele bedrijfsfoto's laten is altijd een goed idee! Zo beschik je immers over voldoende en recent beeldmateriaal om te gebruiken in social media berichten, op jouw website, in een nieuwsbrief,..

Je wil natuurlijk het maximale uit jouw investering halen. Maar hoe doe je dat nu? Ik deel graag mijn 6 tips.

1. Kies een fotograaf met wie het klikt

Let's face it: de meesten onder ons zijn geen professioneel model (geweest) dus poseren is niet wat de overgrote meerderheid onder ons heel makkelijk afgaat. Reden te meer dat de keuze van een fotograaf cruciaal is! Daarom is dit ook mijn allereerste tip.

Zoek iemand waar je echt een klik mee hebt en bij je jou op je gemak voelt. Als je je ontspannen voelt tijdens de shoot zal je ook veel makkelijker spontane, leuke en mooie foto's als resultaat hebben.

Maar hoe kies je nu een fotograaf?

Als je zelf niemand kent kan je vb. op Instagram zoeken naar een fotograaf die gespecialiseerd is in bedrijfsfotografie. Kijk of de foto's die hij of zij trekt passen bij de stijl die jij in gedachten hebt en contacteer hem/haar. Tijdens een persoonlijk gesprek kom je immers al veel te weten.

Je kan ook in jouw omgeving vragen bij collega's, vrienden, kennissen of familie of zij iemand kennen waar ze zelf al mee gewerkt hebben of goede feedback over gehoord hebben.

Zelf kan ik de onderstaande fotografen alvast aanbevelen:

  • Julie Gielen: een supervlotte, enthousiaste spring-in-t-veld waar werkelijk iedereen zich bij op zijn/haar gemak voelt. Haar specialisatie is huwelijksfotografie maar buiten het trouwseizoen heeft zij regelmatig tijd om bedrijfsfoto's te maken.
  • Geert De Wolf: Geert ken je misschien nog als huisfotograaf van Ché of P-Magazine? Deze creatieve duizendpoot heeft heel wat ervaring en dankzij zijn gerichte adviezen (hoe je vb. best kijkt of zit) weet hij iedereen mooi op beeld vast te leggen. Supertoffe man om mee samen te werken!
  • Stephanie Smeets: bij haar kan je terecht voor een shoot op locatie of in de studio. Ze heeft ontzettend veel ervaring met fashionfoto's en beschikt over een goed netwerk als je vb. ook een make-up artist wil inhuren.
  • Ben Kwanten: hij is de enige fotograaf in dit lijstje waar ik zelf nog niet mee gewerkt heb maar hij staat hoog op mijn verlanglijstje. De foto's die hij maakt zijn werkelijk TOP. Dat zie ik niet alleen op zijn website of Instagram pagina maar vooral door de foto's die hij trekt voor één van mijn vaste klanten. Hij is druk bevraagd dus tijdig een afspraak maken is aangewezen.

2. Haar & make-up

Dit is misschien iets waar je niet meteen aan denkt maar.. even langs jouw kapper/kapster gaan zodat jouw haar perfect in model is én een make-up artist inhuren kan echt wel het verschil maken.

Hoe je op foto overkomt is nl. anders dan "in real life" en een klein likje make-up kan echt wonderen doen.

Ook hier is mijn advies hetzelfde als hierboven: luister even in jouw eigen netwerk of er MUA's (= Make-Up Artists) zijn die men aanbeveelt, kijk op Instagram of internet of je iemand kan vinden wiens stijl jou aanspreekt, ..

MUA's waar ik al meer gewerkt heb en tevreden van ben:

  • Veronique Wijnants: deze multi-passionate vrouw runt ook nog een supermarkt dus je contacteert haar best op tijd als je zeker wil zijn dat zij jouw make-up kan verzorgen. Ik heb geen idee of ze dit nu ook nog doet maar zij heeft me indertijd ook geholpen met de styling. Met andere woorden: zij bracht ook kleding mee die paste bij de look die ik voor ogen had voor de shoot. Superhandig dus!
  • Elise Vanderbruggen: een enthousiaste en supertoegankelijke MUA die gespecialiseerd is in bruidjes en hun gevolg opmaken maar die ook haar strepen al verdiend heeft qua fashion shoots. Pluspunt: zij werkt met natuurlijke producten en kan jouw haar ook mooi opsteken!
  • Suela Cianci: zij is kapster en make-up artist en bezorgde me ooit een hele mooie, naturelle look. Als je op zoek bent naar iemand die ook je haar ineens kan doen: give her a call!

3. Kleding

Zorg dat je voldoende outfits mee hebt als je foto's laat maken. Want 20 poses in dezelfde kleding gaan al gauw vervelen. Denk ook na hoe vaak je zo'n shoot wil doen. Als dit slechts 1x/jaar is draag je idealiter zowel zomer- als winterkleding. Komt er een feestdag aan (Kerstmis vb?) dan is het ook fijn dat je iets feestelijks aandoet. Zo heb je voor die periode ook meteen een geschikte outfit én foto.

Heb je zelf onvoldoende kleding in huis? Dan kan je altijd een kledingzaak uit de buurt contacteren en vragen of ze bereid zijn om jou enkele items uit te lenen voor jouw shoot. In ruil kan je hen dan taggen in jouw bericht. Win-win toch?

4. Kleurgebruik

Welke zijn jouw huisstijlkleuren? Probeer die maximaal te gebruiken tijdens jouw fotosessie. Hoe? Door kleding te dragen in jouw huisstijlkleuren, accessoires te voorzien in jouw kleuren, bloemen op de achtergrond te voorzien die passen bij jouw huisstijl,.. You get the picture.

Kijk maar eens aandachtig naar de grote commercials op TV. Daar gebruikt men in de kleding, in het interieur en op de achtergrond vaak de tinten die in het product (waar men reclame voor maakt) voorkomen. Eens jou dit is opgevallen zal je nooit meer op dezelfde manier naar reclamespots kijken. 🙂

5. Locatie

Denk na waar je jouw foto's wil laten trekken. Kan dit in jouw salon? Of in jouw bureel? Werk je zoals ik van thuis uit? Dan kan je ook daar foto's laten maken (zonder dat je al te veel van jouw privacy moet vrijgeven). Zeker als klanten bij jou thuis langskomen voor hun coaching of behandeling is het fijn om hen zo visueel al wat kennis te laten maken met de locatie waar ze terecht zullen komen.

Laat jouw zaak dit niet toe? Of heb je al genoeg foto's van jouw werklocatie? Dan kan je uiteraard uitkijken naar een ander adres. Denk aan een winkelstraat als jouw salon in een stadcentrum gelegen is, een "Office Center" als je regelmatig op locatie klanten ontvangt,.. Mogelijkheden genoeg. En vaak zijn deze ook gratis. Telkens als ik op een andere locatie foto's wou laten maken stond men hier meteen voor open én was dit kosteloos.

Ook hier is het uiteraard fijn als je een wederdienst kan bewijzen door de locatie te vermelden als je jouw foto's online post.

6. Licht!

Uiteraard zal jouw fotograaf hier op letten maar jij bepaalt uiteraard de locatie dus check zeker of er voldoende natuurlijk licht aanwezig is. Foto's die getrokken zijn in natuurlijk daglicht geven naar mijn mening vaak het mooiste resultaat. Als het op jouw locatie niet kan zal de fotograaf extra materiaal (moeten) meebrengen om voor voldoende goede lichtinval te zorgen.

Last but not least

Zorg ervoor dat je jezelf bent en dat mensen jou nog herkennen!

Zelfs supermodellen zien er 's morgens zonder make-up en een goede belichting niet zo 'stunning' uit als op een cover van een magazine. Om dan nog maar te zwijgen van Photoshop. Dus dat je er iets netter of chiquer uitziet op foto is niet erg. Zolang jij jezelf maar bent en je goed voelt in de kleding en make-up.

Geniet er vooral ook van als je foto's laat maken: het is toch altijd een klein feestje én je houdt er letterlijk een mooie herinnering aan over.

Wil jij graag meer tips & advies ontvangen? Abonneer je dan op mijn Podcast. Die kan je terugvinden op:

Groetjes,

Laurence

Social Media Manager – Visibilis BV

Contact

info@sm-manager.be
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram