Logo
Contact

Instagram volgers verwijderen: waarom en hoe?

Laatst gewijzigd: 03/07/2023

Instagram is een krachtig platform geworden voor zowel ondernemers als privépersonen om:

  • zichzelf uit te drukken,
  • connecties te maken en
  • een publiek op te bouwen.

Maar soms kan het nodig zijn om volgers te verwijderen.

In dit blogbericht licht ik graag toe waarom het verwijderen van volgers op Instagram interessant kan zijn én hoe je dit kunt doen. Of je nu een ondernemer bent met een zakelijke pagina of een privépersoon met een persoonlijke pagina, het goed beheren van je volgers kan voordelen hebben.

Waarom volgers verwijderen?

  1. Authenticiteit en relevantie: Het verwijderen van volgers stelt je in staat om een authentiek en relevant publiek op te bouwen. Door niet-relevante volgers te verwijderen, kun je je richten op mensen die daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in wat je deelt. Dit geldt zowel voor ondernemers als privépersonen. Een authentiek en betrokken publiek kan leiden tot waardevolle interacties en een grotere impact.
  2. Bereik en betrokkenheid: Instagram-algoritmen zijn gebaseerd op betrokkenheid en relevantie. Door ongewenste volgers te verwijderen, verbeter je de betrokkenheidsstatistieken van je account. Dit kan leiden tot een groter organisch bereik en meer zichtbaarheid voor je inhoud. Ondernemers kunnen profiteren van hogere betrokkenheidsniveaus door volgers te verwijderen die niet bij hun doelgroep passen.
  3. Ruimte voor groei: Het verwijderen van volgers op Instagram creëert ruimte voor nieuwe volgers die mogelijk meer waarde toevoegen aan je account. Als ondernemer wil je je richten op mensen die mogelijk klanten kunnen worden of je bedrijf kunnen ondersteunen. Als privépersoon wil je wellicht mensen aantrekken die vergelijkbare interesses hebben of die je inspireren. Door volgers te verwijderen, maak je ruimte voor deze nieuwe connecties.

Hoe volgers verwijderen op Instagram?

1. Handmatig verwijderen van Instagram volgers:

Om volgers handmatig te verwijderen kan je de volgende stappen volgen:
Ga je naar je startscherm op Instagram en klik op je volgerslijst

Klik vervolgens naast de naam van de volger die je wilt verwijderen op de optie "Verwijderen"

Bevestig tot slot je keuze.

Dit is een eenvoudige manier om ongewenste volgers één voor één te verwijderen.

En maak je geen zorgen, de volgers die je verwijdert krijgen hier géén melding van!

2. Gebruik van apps:

Er zijn verschillende apps en tools beschikbaar waarmee je volgers op Instagram kunt beheren en verwijderen. Deze tools bieden vaak extra functionaliteiten, zoals het identificeren van inactieve volgers of volgers die niet betrokken zijn bij je inhoud.

Enkele populaire apps zijn “Follower tracker & unfollow” en “Unfollow for Insta”. Door deze apps te gebruiken, kun je het proces van volgers verwijderen efficiënter maken.

  • Analyseer je volgers: Voordat je volgers gaat verwijderen, is het handig om je volgerslijst te analyseren. Kijk naar hun betrokkenheid bij je inhoud, de relevantie van hun accounts en de interacties die ze hebben gehad. Identificeer volgers of accounts die :
  • inactief zijn,
  • spamaccounts zijn of
  • volgers die geen waarde toevoegen aan je doelstellingen.

Dit zal je helpen bij het nemen van weloverwogen beslissingen over wie je wilt verwijderen.

Denk vb. aan jouw concullega’s: wat is de meerwaarde dat zij jou volgen?  Gaan zij ooit gebruik maken van jouw diensten of producten van jou kopen?  Ik vrees in 99% van de gevallen van niet.  Waarom zou je hen dan nog moeten behouden als volger?  Of komen ze alleen maar ‘kijken’ wat jij doet? 

Conclusie:

Het verwijderen van volgers op Instagram kan zowel voor ondernemers met een zakelijke pagina als voor privépersonen met een persoonlijke pagina interessant zijn.

Door volgers te verwijderen die niet relevant zijn of geen waarde toevoegen aan je account, kun je je richten op een authentiek en betrokken publiek. Dit kan leiden tot een grotere betrokkenheid, een groter organisch bereik en meer waardevolle connecties.

Als jouw account nog geen duizenden volgers heeft kan het voldoende zijn om hier één keer per maand tijd voor vrij te maken. 

Een ander alternatief is om -eens je een grote schoonmaak gehouden hebt- bij elke nieuwe volger meteen te controleren of deze in jouw doelgroep valt.

Uiteraard kan je dit niet bij iedereen meteen met 100% zekerheid zeggen.  Maar vb. concullega’s,  vreemde accounts uit verre landen  of profielen in andere talen kan je meestal onmiddellijk elimineren.  Zou houd je jouw profiel eenvoudig up-to-date met de volgers die jij wil aantrekken!

Bonus:

Wist je trouwens dat ik een gratis e-book heb waarin je 3 tips krijgt om meer volgers aan te trekken op Instagram?  Deze tips kan je onmiddellijk toepassen op jouw profiel!

Heb je nog vragen? Aarzel niet me te contacteren via Instagram! Daar kan je me trouwens ook volgen voor nog meer tips & inspiratie!

Groetjes,

Laurence

Social Media Manager – Visibilis BV

Contact

info@sm-manager.be
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram